Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Lappföld képes leírás - Finnország.tlap.hu
részletek »

Lappföld - Finnország.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: finnorszag.tlap.hu » Lappföld
Keresés
Találatok száma - 8 db
A lappokról

A lappokról

A lappok Európa legészakibb csücskében, a Skandináv-félsziget középső és a sarkkörön túlra eső részén, illetve a Kola-félszigeten élnek, négy ország (Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország) területén, önálló államiság nélkül. Lélekszámukat illetően - több okból kifolyólag - elég nagy a bizonytalanság, összesen kb.75-80 ezren vannak. A lappok által lakott mintegy 400 ezer km2-es terület déli határa a Stjordal (N) - Roros (N) - Idre (S) települések által alkotott képzeletbeli vonallal határozható meg. A nyugati, északnyugati határ maga a Norvég-tenger, az északi a Barents-tenger. Északkeleten a Kola-félsziget legkeletibb sarkáig megtalálhatjuk a lappokat. A délebbre eső területektől a Kola-félszigetig húzódó, DNy-ÉK irányú keleti határvonal Svédország belsejében, az Oviken - Asele - Lycksele - Risappi - Flakaberg - Parkalompolo vonallal esik egybe, majd a finnországi Muoniótól tart Kelet felé, Finnországon (Kittilä - Sodankylä) és a Kola-félsziget déli részén át (Akkala - Imandra) egészen Sosnovkáig, a Barents-tengerig.

Aranyásók és bogyóvadászok: Lappföld

Aranyásók és bogyóvadászok: Lappföld

Aranyásók és bogyóvadászok: Lappföld Lappföld fővárosa, Rovaniemi, egyben minden idők leghíresebb finnjének, Mikulásnak a lakhelye. Joulupukki azonban nem csak a fagyos decemberben, hanem egész évben fogadja látogatóit a város melletti Santaparkban. Az északi sarkkör mellett itt található még az Arktikum, Lappföld helytörténeti múzeuma is, amely 1994-ben elnyerte a világ legjobb múzeumának címét.

Középkelet-Lappföld

Középkelet-Lappföld

Finnországi információk Középkelet-Lappföldről. Szálláslehetőségek többféle kategóriában és árban, utazási információk, programlehetőségek, látnivalók bemutatása, bevásárlási és közlekedési információk, térkép.

Lappföld

Lappföld

Lappföld egy kulturális régió, amely hagyományosan a lappok szállásterülete. Észak-Európában, Skandinávia északi részén található, és négy ország - Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország - területén terül el. A Szovjetunió szétesését követően a határon átnyúló együttműködés egyre fontosabbá vált, és a meglévő megye- és országhatárok jelentősége csökkent mind a számi, mind a többségi nem-számi népesség számára

Lappföld extrém sportok

Lappföld extrém sportok

Lappföld extrém sportok: husky kutyaszán, rénszarvas szán, motorosszán, jéghalászat/jéghorgászat,téli vezetés, havas rallye

Rovaniemi - Lappföld Fővárosa

Rovaniemi - Lappföld Fővárosa

Rovaniemi - Lappföld Fővárosa. Rovaniemi az Északi-Sarkvidék északi és déli határának találkozásánál fekszik. Modern város, tele élettel és egyedi, sajátságos jellemzőkkel. Aki nem Karácsonykor jön ide, az is megtapasztalhatja, hogy itt egész évben Karácsony van. Rovaniemi, a finn Lappföldön, a Mikulás szülővárosa, ahol az év bármely napján nyitva áll a Mikulás Hivatal az északi sarkkörön.

Sarki fény

Sarki fény

A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az Északi-sarkkörtől északra, illetve a Déli-sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható. Nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották, de északi fény néven is ismert (a borealis jelentése északi, az australis pedig déli).

Tuti menü