Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Finnország történelme képes leírás - Finnország.tlap.hu
részletek »

Finnország történelme - Finnország.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: finnorszag.tlap.hu » Finnország történelme
Keresés
Találatok száma - 6 db
A Kalevaláról a világhálón

A Kalevaláról a világhálón

Finn történelem A finnek őstörténetét számos talány övezi. A mai Finnország déli része valószínűleg már a jégkorszak végén, kb. 9000 évvel ezelőtt is lakott volt. A különböző korokból számos régészeti lelet került elő, ám az itt lakók nyelvéről nem lehet biztosat tudni. A sokáig uralkodó nézet szerint az ősfinn lakosság időszámításunk kezdete táján érkezett erre a területre, a mai felfogás szerint viszont már lényegesen korábban élt itt finnugor nyelvet beszélő népesség.

Finnország a XIX. században

Finnország a XIX. században

Egy kis nép - úgy tűnik - csak akkor képes megőrizni nemzettudatát, ha az elszigetelődés politikáját választja, és ellenáll az asszimilációs kísérleteknek. Ennek realizálására mutatott kiváló példát Finnország. A svéd uralom 1249-től 1809-ig tartott, ám Finnország utána sem lélegezhetett fel. A svéd elnyomást orosz megszállás követte, melyről egészen napjainkig nem nyilatkoztak túlzott lelkesedéssel. Ma viszont másként ítélik meg a cári fennhatóság éveit; világossá vált ugyanis, hogy a legendás finn csoda, s egyáltalán - a független, önálló és fejlett - Finnország nem lehetne napjainkban valóság, ha azt nem előzi meg egy jó száz éves orosz uralom.

Finnország történelme

Finnország történelme

Átfogó kutatások eredményeképpen a régészek megállapították, hogy a mai Finnország területét a kőkorszak alatt kezdték el benépesíteni, a jégkorszak utolsó jegének elolvadása után. Régi skandináv mondák és egyes történészek (mint például a dán Saxo Grammaticus vagy az arab Al Idrisi) szerint Finnországnak voltak királyai már a svéd uralom előtt is. Finnország közel 700 éves kapcsolata a svéd királysággal 1154-ben kezdődött (a kereszténység és Erik svéd király által). A svéd nyelv lett az uralkodó a közigazgatásban és az oktatásban, ennek ellenére a finn nyelv teret nyert a 19. századbeli finn nacionalizmus fellángolásával a Kalevala eposz kiadásával.

Finnország történelme (könyv)

Finnország történelme (könyv)

A tíz tematikai egységre tagolt, fekete-fehér térképekkel illusztrált kiadványban megismerhetjük a finnek vándorlásának és letelepedésének történetét, a viking korszak eseményeit, olvashatunk a svéd hatalom és a katolikus vallás finnországi terjeszkedéséről, az országnak az északi államszövetségbe (Kalmari Unió) való betagozódásáról, a svéd uralom évszázadairól. Áttekinthetjük a lutheri reformáció elterjedésének történetét, a finn irodalmi nyelv kialakulásának részleteit...

Finnország története

Finnország története

A földi halandó azt gondolná, hogy Finnország történelme a legunalmasabb dolog a világon. Hiszen nyelvrokonaink néhány évezredet végighalásztak, azután a svédek tartományaként éldegéltek, majd egy évszázadig az Orosz Birodalom vendégszeretetét

Finnországról dióhéjban

Finnországról dióhéjban

Finnország a világ egyik legészakibb országa: Észak-Európában, a 60. és 70. szélességi kör között, a Balti-tenger partján fekszik. Területét tekintve Európa 6. legnagyobb országa: háromszor akkora, mint Magyarország. Bár Észak-Szibériával, Alaszkával és Dél-Grönlanddal fekszik egy szélességi körön, éghajlata azokénál enyhébb, a téli hidegeket enyhítő környező víztömegeknek és a Golf-áramlatnak köszönhetően. A szárazföldön Svédországgal, Norvégiával és Oroszországgal határos, déli szomszédja, Észtország a Finn-öböl túlpartján fekszik. Finnországban több mint kétszázezer tó van, az ország területének egytizedét víz borítja. A bennük levő vízmennyiség azonban nem túl sok, ugyanis a tavak átlagos mélysége csupán 7 méter. Az összes finn tó vízmennyiségét 235 km³-re becsülik. Az összehasonlítás kedvéért: ez a vízmennyiség elférne Svédország Vänern tóban, a Ladogának pedig csupán negyedét töltené meg. A csekély vízmennyiség miatt tavaink vízállása nagyban függ az időjárástól.

Tuti menü