Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Finn szauna képes leírás - Finnország.tlap.hu
részletek »

Finn szauna - Finnország.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: finnorszag.tlap.hu » Finn szauna
Keresés
Találatok száma - 5 db
A finn szaunakultúra

A finn szaunakultúra

ma emberének - ha igazán egy jó szaunát szeretne - feltétlenül ismernie kell az alapvető építési irányelveket, szokásokat , és fontos, hogy a régmúlt ősi tapasztalataiból kiindulva, a múlt és a jelen közötti átmenet folyamatos legyen. Finnországban a szaunázásnak ősi hagyományai vannak, de a szauna a ma emberének életmódjához is szervesen hozzátartozik.A történelem folyamán a szauna megjelenési formája állandóan változott, ezért napjaink szaunafülkéje már ettől lényegesen eltér. Szerencsére ma is több ezer olyan kémény nélküli, vagy 'füstös' szauna található Finnországban, melyek megőrizték a több ezer éves, jellegzetes építési módot. A ma emberének - ha igazán egy jó szaunát szeretne - feltétlenül ismernie kell az alapvető építési irányelveket, szokásokat , és fontos, hogy a régmúlt ősi tapasztalataiból kiindulva, a múlt és a jelen közötti átmenet folyamatos legyen. Ezért javasoljuk, hogy a kedves olvasó tegyen velünk egy rövid sétát a múltban, hogy az ősi hagyományt megismerhesse.

Finn szauna

Finn szauna

Finn szaunáink gyártásakor, rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a kényelmi szempontok figyelembevételére, a belső tér észszerű kialakítására és a megfelelő hőszigetelésre, így szobahőmérsékleten akár 45 percen belül is megkezdheti a szaunázást. Lcd kijelzős és 'touch' panelos vezérlésekkel, led technológiás hangulat fényekkel, hangszórókkal, csillagos égbolttal, fényterápiával, hatalmas panoráma üvegfelületekkel tehetjük komfortosabbá, élvezetesebbé a szauna használatát. Szauna kabinjaink készülhetnek klasszikus és a legmodernebb-üvegfelületekkel kombinált - minimal stílusban is. Szaunáinkat az osztrák szabványok szerint, gondos-alapos munkával, kizárólag válogatott faanyagokból gyártjuk le. Bármilyen egyedi elképzelést, egyedi igényt ki tudunk elégíteni. Egyedi finn szauna gyártása.

Finn szauna: hogy elfelejtse gondjait

Finn szauna: hogy elfelejtse gondjait

Finn szauna: hogy elfelejtse gondjait. A tél és a hideg közeledtével egyre több embert foglalkoztat a szaunázás gondolata. Bár a finnek ennek a szaunázási típusnak a névviselői, érdemes tudni, hogy már az inkák, maják és közép amerikai indiánok is szerettek szaunázni. Miért ennyire közkedvelt a szaunázás már évezredek óta? Talán mert nagyon sok jótékony hatással bír mindamellett, hogy kikapcsol és megnyugtatja az idegrendszert ebben a mai rohanó világban. Választhatunk kültéri vagy beltéri szaunát, hatásukban ugyanazt tudják. A finn szauna működési elve egy kályha és a rá helyezett köveken alapszik. A kályha felforrósítja a köveket, ami segít a kabinban lévő levegő felmelegedésében, majd a felfűtött kövekre, ha vizet locsolunk, pára képződik. De mire is jó az ilyen típusú kikapcsolódás? Betegségek legyőzésére, testedzésre, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, oldja a stresszt, segít az álmatlanság ellen, enyhíti az izomlázat és nem utolsó sorban jó hatással van a bőrre is. A finn szaunázás mindmáig az egyik legkedveltebb szauna típus. Ellenjavallott viszont különböző betegségek esetén, mint pl.: epilepszia, szívbetegség, keringési problémák, súlyos vesebetegség, gyulladásos betegség. Terhesség alatt is kifejezetten tiltják a szaunázást.

Gyógyító szauna

Gyógyító szauna

Alig elviselhető forróság, gyöngyöző verejtékcseppek, páratlan regenerálódás. Ez a szauna. Megelőzés és gyógyítás egyszerre. Ám fontos, hogy ismerjük használatalának szabályait! Az utóbbi tíz évben strandfürdőink nagy részét felszerelték szaunával, sőt, sok családi házban is helyet szorítottak a 'gyógyházikónak'. Ennek ellenére Magyarországon még mindig csak a lakosság kis része használja. Ebben szerepe van annak, hogy sokan se történetét, se gyógyító hatásait nem ismerik. Pedig egy kisebb szaunát egy nagyobb lakásba is be lehet építeni, fontos helyisége lehetne otthonunknak. A barkácsolni vágyók szaktudás nélkül lényegében maguk is elkészíthetik kisebb változatát, nem kell hozzá más, csak egy tervrajz, kő, elektromos fémkályha és lucfenyő, amely elnyeli a nedvességet, visszaveri a hőt. Kertes társasházakban összefogással akár egy szabványos szauna is felépíthető. Újabban a hagyományos szauna gyógyító hatásai infraszaunával is elérhetőek, ráadásul az egyszemélyes kabinok kis helyen elférnek, bárhova beszerelhetők. Az alábbiakban a szauna telepítéséhez és használatához szeretnénk kedvet csinálni Önöknek.

Szaunázás Finnországban

Szaunázás Finnországban

A szauna a finn vidéki házakban, nyaralókban általában nyírfafűtéses, a városi lakásokban, fürdőkben általában elektromos üzemű. A városi lakásokban általában fa lambériával kialakított kis helyiség a fürdőszobában. A nyaraló, avagy mökki tartozéka a szauna, általában egy tó partján helyezkedik el, és egy külön kis faházból áll. A szaunázás után többnyire a tó vizét használják lehűlésre, télen ehhez lék vágása szükséges. Lehet ugyanakkor csak a havat is használni, avagy kint állni a -20-30 °C-os hidegben. Szauna után a hideg víz vagy levegő pár percig egyáltalán nem hideg, hanem kellemes.

Tuti menü